maanantai 20. syyskuuta 2021

Kohti voittoja Tappara!

 Tapparaa testataan tulevalla viikolla oikein todella, kun vastustajiksi asettuvat ensin Kärpät ja sitten heti perään vielä Lukko. Pientä painetta on muuallakin kuin pankkitilillä ja voittoja pitää alkaa tulla, koska muuten hyvälläkin pelillä uhkaa varsin tapparalainen syyskuu.

Ailahtelevat esitykset
Ihan parasta A-luokkaa eivät Tapparan esitykset vielä ole olleet, mutta eipä ole tarvinnut hävetäkään. Tappara pelasi ihan loistavan paikalliskamppailun, vaikka oman tehottomuuden edessä Ilves nappasikin erittäin tärkeät pisteet pois. Parannusta kuitenkin tuli suhteessa Sport-esitykseen melkoisesti, kun jokaisella jätkällä oli ainakin asenne kunnossa. Jääkiekkokauden syvässä ytimessä on kuitenkin tiivistyvä pelitahti ja tämä toivottavasti sopii Tapparalle.

Vastustajat eivät tällä viikolla anna tippaakaan armoa, kun ensin vastaan asettuu hyvin aloittanut Kärpät ja seuraavaksi lähdetäänkin vieraaksi Raumalle. Näistä peleistä olisi tärkeä saada ainakin kolme, mutta mieluummin 4 tai 5 pistettä mukaan. Myös täysi pistepotti auttaisi suuntamaan keskittymistä kohti kautta. Pelillisesti Tappara kestää aivan varmasti vertailun kumpaankin vastustajaan, mutta tehokkuuden ja erikoistilanteiden pitää olla aivan eri tasolla kuin Ilvestä vastaan. Kärpät on löytänyt varsin mukavasti tehoja ja Lukkokin esiintynyt edukseen, joten vastustajat mittaavat taas.

Kapteenigate tarjoaa ikävän varjon koko kaudeksi
Olen seurannut hieman huolissani sitä, kuinka isoksi tämä Tapparan kapteenigate on kiekkomediassa muodostumassa. Kausi on nuori ja mikään Tapparan esityksissä ei tue sitä, että ongelma olisi kovin suuri, mutta asian saama suhteeton huomio on kyllä tuomassa melkoisen katkeran sivumaun Tapparan kauteen. Luulin jo hetken, että asia olisi jäänyt unholaan, mutta näemmä tämän kauden teema mediassa Tapparan kohdalla tulee olemaan tämä kapteenivalintaa koskeva keskustelu.

Keskusteluja tulee ja menee, joten asian dramaattisuutta on turha paisutella, mutta ennusmerkit ovat kuitenkin vähemmän lupaavia. Aktiivinen kiekkomedia näyttää nostavan tämän keskusteluun uudestaan & uudestaan, jolloin interaktiivinen media muuttaa totuutta jatkuvasti. Tämä on yksi ikävä asia nykyaikaisessa mediassa, että asioista muodostuu nopeasti kierteitä, joilla on oikeaa vaikutusta, vaikkei asialla sitä oikeasti enää olisikaan. Jokainen Tapparan tappio voidaan kuitata merkiksi jostakin, joten aina vaikeuksien keskellä tämäkin gate tulee nousemaan ikävällä tavalla esille.

Arvostan Tapparan organisaatiossa kuitenkin sitä rehellisyyttä ja tapaa, joilla asioista kuitenkin mediankin suuntaan keskustellaan, vaikka tämänkin asian olisi ollut hyvä pysyä pukukopin sisällä. Ennustan, että sekä Tapola & Peltola joutuvat tähän vastaamaan vielä keväälläkin ja jokainen Tapparan mahdollinen kompurointi saadaan tavalla tai toisella liitettyä tähän. Onkohan toiveajattelua tai itsensä suojelua väittää muuta? Oli niin tai näin ja oli totuus sitten kuinka tahansa niin nyt tästä riesasta näemmä saadaan nauttia koko kausi.

Olen seurannat jonkinlaisella tilannekomiikan tasolla sitä, että joillakin foorumeilla on jopa puhuttu valmennuksen kenkimisestä. On aika huolestuttavaa, että tällainen ajatus edes jossakin herää, koska yksi asia, jossa Tappara ei ole antanut yli kymmeneen vuoteen tasoitusta kenellekään on valmennus. Tappara-fanilla sen sijaan ei ole koskaan tylsää, koska milloin media haluaa erottaa meiltä valmennuksen ja milloin se haluaa erottaa urheilutoimenjohtajan. Olisipa hauska nähdä tämäkin kohu, jos Jukka Rautakorpi olisi joukkueen ohjaksissa. Valmennusta pitää aina arvioida suhteessa muihin - onko Tapparan valmennus tehnyt virheen, kun asioiden on muututtava viime kauden jälkeen? Jätän tämän jokaiselle pohdintaan. Vaikeat ongelmat eivät usein selviä helposti.

Syksyn yllättäjät
Onpa tullut tässä Tapparan pelien puuttuessa hieman vilkaistua vastustajiakin ja pakko on nostaa esille, että JYP on kyllä päässyt yllättämään. Enpä olisi uskonut, että saavat noinkin hyvää peliä aikaiseksi materiaalillaan kuin tähän asti on nähty. Jopa maalivahtipeli on päässyt yllättämään tasaisuudellaan, joten ehkäpä JYPin povaaminen aivan sarjataulukon häntäpäähän olikin virhe.

Toisaalta pelejä on vielä niin kovin vähän, että eiköhän tämäkin tilanne oikene lokakuun alkuun mennessä ja sarjataulukko järjestyy hieman paremmin vastaamaan todellisia voimasuhteita. Pelicans on vaikuttanut myös pirteältä suhteessa odotustasoon. SaiPa ei ole edes yllätys, kun Pekka Virta on päässyt tarttumaan hommiin ja tehnyt sen juuri sillä tavalla kuin odottaa saattoi. Ei taida tulla nopeita ja parasta SaiPaa vielä, mutta tulosta voi tehdä monin eri keinoin.

Negatiivisen puolella tulee itselläni mieleen ainakin Ässät, joka on vaikuttanut muutamassa pelissä jopa aseettomalta. Ässien materiaali voi niukin naukin riittää laadukkaaseen syksyyn, joten murskajaiset vastustajien toimesta eivät ainakaan paranna valmiiksi tukalassa tilanteessa olevan joukkueen asemaa. Tässä voisi veikkailla jo varovasti, että tuloskunnon jatkuessa nykyisellään ensimmäiset paniikkinappulat painuvat pohjaan Porissa kauan ennen Tamperetta.

Valmentajamarkkinat kuumana
Yksi tulevan Liigakauden mielenkiintoisin elementti on valmentajamarkkinoiden korona-ajan jälkeinen ylikuumenemisen riski. Riski on tällä kertaa jopa poikkeuksellisen todellinen, koska sopivaa pestiä kärkkyvät ainakin Pikkarainen, Helminen, K. Jalonen & Kivi. Paniikkinappulan pohjaan painaminen markkinoiden ollessa näin kyllästettyjä hyvillä vaihtoehdoilla voi tuottaa urheilujohtajille uutta mielenkiintoa siirtää riskiä entistä enemmän valmentajan kannettavaksi. Todellisuudessa monellakaan joukkueella ei materiaalin puolesta ole kovin suuria mahdollisuuksia.

Toivottavasti Tapparan kapteenigate ei ala luoda tätä keskustelua Tapparan ympärille, vaikka orastavia merkkejä siitä onkin. Joskus Tampereella sentään voi olla tyytyväinen, kun urheilujohdon kytkimen päällä istuu Rautakorpi, joten pelkkä tulospolarisaatio tuskin vielä riittää paniikin kylvämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tappara viihdyttää kotiin asti

Tammikuu on Tapparan On surullista, että maailman tilanne on ajanut jääkiekkosarjat jälleen yleisöttömään kurjuuteen. Vaikka elämmekin sydän...