torstai 2. syyskuuta 2021

Katsaus tulevaan 2021-22: Oulun Kärpät

 Tämän blogin keskeinen sisältö on Tappara. Ajattelin kuitenkin vielä ennen kauden alkua kirjoittaa muutaman artikkelin Tapparan keskeisimmistä vastustajista. Kuten ennenkin ajatukseni edustavat vain omiani. Aloitetaan rakkaasta vihollisesta pohjoisesta eli Oulun Kärpistä.

Miltä Kärppien joukkue näyttää?

Pysytellään ensin faktoissa ennen kuin mennään syvemmälle aiheeseen. Kärpät esiintyy seuraavassa kokoonpanossa:

Maalivahdit:

#31 Leevi Meriläinen
#32 Joel Blomqvist
#35 Stanislav Galimov

Puolustajat:

#4 Veli-Matti Tiuraniemi
#7 Topi Niemelä
#22 Taneli Ronkainen
#25 Arttu Paaso
#28 Mikko Niemelä
#40 Jaakko Niskala
#43 Miihkali Teppo
#55 Atte Ottamaa
#71 Ludwig Byström

Hyökkääjät:

#8 Saku Mäenalanen
#9 Casey Wellman
#12 Ville Leskinen
#16 Ville Heikkala
#17 Mika Pyörälä
#18 Aleksi Antti-Roiko
#20 Aleksi Mustonen
#21 Sisu Yliniemi
#23 Julius Hermonen
#27 Samu Tuomaala
#29 Radek Koblizek
#38 Aku Räty
#39 Tuukka Tieksola
#41 Ville Koivunen
#42 Joonas Lohisalo
#50 Juhamatti Aaltonen
#51 Jesse Koskenkorva
#52 Aatu Räty
#57 Arttu Hyry
#70 Troy Bourke

Valmennus:

Lauri Mikkola
Toni Sihvonen
Ville Mäntymaa
Samppa Jaakola
Ari Hilli (MV)

Tulokset tähän asti

KalPa 2-1 Kärpät
Kärpät 1-5 JYP
Luleå HF 3-1 Kärpät
Sport 4-5 Kärpät (JA)
Kärpät 1-3 Sport

Jos Kärppien tulokset siis mitataan ihan perinteisellä tavalla niin harjoituspeleistä on napsunut pisteitä hieman laihasti. Kokoonpanoja tarkastellessa osuu silmiin, että Kärpät olisi lähdössä Blomqvist ykkösmaalivahtinaan Liigaan ja senttereissä tapahtuu jokaisessa kokoonpanossa pyöritystä. Pakisto on suunnilleen siinä kokoonpanossa ollut jokaisessa pelissä kuin itsekin ajattelin.

Kärpät hyökkäämässä - uhka vai mahdollisuus?

Perinteiseen tapaan Kärppien hyökkäyskalusto sisältää mielenkiintoisia elementtejä ja nimivahvoja pelaajia. Hyökkäyksen johtotähtinä pyörivät todennäköisesti ansaitusti Mäenalanen, Wellman, Leskinen, Aaltonen & Pyörälä. Harjoituspelien kokoonpanoja analysoimalla Kärpillä on jonkin verran variaatiota tarjota sentteriosastolle, mutta yksi suhteellisen varma olisi jo tarjolla. Wellmania ollaan kovasti asettelemassa ykkössentteriksi ja kolmos- ja nelosketjujen sentterit ovat Aatu Räty & Koskenkorva. Suurinta variaatiota löytyy kakkossentterin tontilta, jossa on käynyt kokeilemassa DELin lahja Bourke sekä Aleksi Mustonen.

Kärppien sentteritilanne onkin näin kilpailevan firman edustajan näkökulmasta mielenkiintoinen. Perinteisellä tavalla Liigaan ykkös- ja kakkossentterit joudutaan hakemaan ulkopuolelta tai ulkomailta tai sitten odotetaan nappionnistumista. Pistekeskiarvoja katsoessa en pitäisi Kärppien sentteritilannetta huolestuttavana, mutten täysin optimaalisenakaan. Vaihtoehtoja määrälliseen laatuun on ja hieman kilpailuakin, mutta toistaiseksi näen, että Wellmanista seuraavaan on melkoinen välimatka. Selvää on myös, että Aleksi Mustosen täytyy esiintyä toisella tasolla kuin aiemmin, jottei hän valahda hierarkian pohjalle. Tällä hetkellä hän lienee lähempänä kolmosketjua kuin ykkösketjua, joten uran suunta ei Kärpillekään ole optimaalinen.

Kärkilaiturit erottuvat joukkueesta ihan puhtaan kokoonpanoanalyysin perusteella. Ville Leskinen on palannut Kärppiin ja muutaman heikomman kauden jälkeen myös häneltä todennäköisesti odotetaan Oulussa enemmän kuin viime kaudet ovat antaneet. Mäenalanen lienee myös melkoisen vaarallinen vahvistus ykkösketjuun ja tulee tuolla paikalla hyvin todennäköisesti kierroksensa jälkeen pelaamaan. Aaltonen & Pyörälä ovat pieniä kysymysmerkkejä. Pyörälä on monipuolisena pelaajana loistava, mutta onko enää pelaamaan kahdessa kärkiketjussa vai suuntautuuko jo kohti kolmos- ja nelosketjua? Olin hieman positiivisesti yllättynyt Juhamatin pistekertymästä Kärpissä, joten hänellä näyttänee edelleen riittävän loistavasti kahteen kärkikenttään.

Alemmissa ketjuissa Kärpillä onkin oikein mukavasti omaa tuotantoa tarjolla, kun Koblizek on taas vuoden vanhempi, Tieksola hieman parempi kuin ennen ja laatua löytyy Hermosen ja Aku Rädyn verran alaketjuihin asti. Seison sanomani takana siltä osin, että Kärppien uhkakuvat (kuten monen muunkin) Liigassa liittyvät juuri tähän toisen ja kolmannen ketjun taitteessa oleviin senttereihin, joiden henkilökohtainen taso määrittelee pitkälti, mihin suuntaan vaaka lähtee viemään. Kokonaisuutena Kärppien hyökkäys on perustasoa parempaa, joten ei tuossa järkyttäviä uhkakuviakaan ole.

Puolustuspeli omissa ihanaa - vastustajan päädyssä hitaampaa?

Lyhyellä oppimäärällä Kärppien harjoituspeleistä näyttää perin selvältä, että Kärpillä löytyy helposti kaksi ensimmäistä paria pakkeja. Nämä parit ovat jollakin tavalla Ohtamaa, T. Niemelä, Byström & M. Niemelä. Teppo jäänee kolmanteen pariin ja tästä eteenpäin Kärpät saa lähinnä leveyttä, mutta millaista laatua?

Ohtamaa ja Niemelä ovat itsestään selvät. Näiden vieressä on helppoa pelata ja todennäköisesti puolustuspäähän ei ihan hirmuista uhkaa näiden pelaajien pysyessä kunnossa ole. Ohtamaa tunnetaan myös johtajuusominaisuuksistaan ja hyvää uraa on vielä jäljellä ja pelityylikään ei ole turmioksi. Muutama suhteellisen varma maali, mutta tätäkin parempaa puolustuspeliä ja laadukasta peruspeliä omassa puolustuspäässä. M. Niemelällä on tarjolla suunnilleen samanlaiset ominaisuudet, joten ylivoimalla lienee Kärppien kanssa ongelmia myös jatkossa.

Kiekollisesta puolesta en olekaan sitten aivan yhtä varma. T. Niemelä on kyllä lupaava lupaus, mutta tarjolla oleva rooli on melkoisen iso ja ihan en vielä tuota paikkaa hänelle antaisi. Taustatukea antanee Byström, joka pikaisella skouttauksella pystyy tuottamaan sellaiset 25 pistettä kauden mittakaavassa, pieni parannuskin on toki aina mahdollinen. Mutta mitäs sitten tämän jälkeen? Ei oikeastaan juurikaan mitään.

Näyttää selvältä, että Kärpät tarvitsee ulkomailta/markkinoilta ainakin yhden kiekollisen puolustajan, jolla on selvää pistepotentiaalia hyökkäyssuuntaan. Tällä pakistolla tuskin paukutellaan ihan hirveää määrää pisteitä ja harjoitusottelutkin oikeastaan jo tuovat sitä esiin.

Maalivahtiosastolla riskejä, uusi valmennus

Harjoitusotteluiden perusteella Kärppien ykkösmaalivahtina häärii Joel Blomqvist. Pelimäärää Liigassa on melkoisen pieni, mutta prosentit ovat olleet hyviä silloin, kun on pelaamaan päässyt. Potentiaalinen ja kehittyvä veskari, mutta melkoisen iso riski Kärppien tasoiselta organisaatiolta. Blomqvist on samassa tilanteessa kuin Tappara oli Heljangon kanssa kaudella 2018-19 ja se täällä kyllä muistetaan, mitä se oppirahojen maksaminen oli.

Harjoitusottelut toki ovat harjoitusotteluita, joten uskoakseni ykkösmaalivahdiksi on sitten kuitenkin hankittu tämä kokenut venäläinen nimeltään Galimov. Siinä onkin Kärpillä nyt mielenkiintoinen tilanne, koska mittavasta kokemuksesta huolimatta ei nähdäkseni ole ainakaan KHL:ssä tämä veskari ollut mikään sateentekijä ja viime kausilla on ollut jopa vaikeaa saada pelejä. Vertautuu mielestäni suhteellisen hyvin Ilveksen veskariin, jota kuitenkin pidän 100/100 parempana vaihtoehtona ihan vain iän puolesta.

Itse kyllä hieman asettelisin Kärppien ylle pientä mustaa sadepilveä, joka johtuu ihan veskareista. Toki voin olla väärässäkin, mutten muista moneen kauteen Kärppien lähteneen näin epävarmalla parivaljakolla pelaamaan Liigaa.

Valmennus onkin sitten asia erikseen. Mikkola tuonee paljon uutta intoa Kärppiin ja toisaalta taustalla häärivät tutut miehet. Sihvonen pysyy lestissään, joka tarkoittanee, ettei Kärpät ainakaan turhan kauaksi tutusta Kärppäpelistä harhaudu. Viime kaudella Kärpistäkin uhkui samanlainen kyllästyminen kuin Tapparasta, mutta Kärpissä muutokset ovat olleet maltillisempia.

Sanoisin, että Mikkolan työn lähtökohtia ei tällä hetkellä käy kateeksi. Joukkuetta pitäisi uudistaa, mutta kuitenkin suunnilleen sama runko jatkaa. Runko on kuitenkin heikentynyt todella pahasti parista hyvin tärkeästä kohdasta (maalivahtipeli & puolustuksen kiekollisuus), joten odotan kyllä Kärpiltä hankintoja. Jos hankintoja ei tule niin Mikkola saanee aloittaa projektinsa melkoisessa vastatuulessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tappara viihdyttää kotiin asti

Tammikuu on Tapparan On surullista, että maailman tilanne on ajanut jääkiekkosarjat jälleen yleisöttömään kurjuuteen. Vaikka elämmekin sydän...