maanantai 6. syyskuuta 2021

Tappara valmiina kauteen, oletko sinä?

 On maanantai 6.9.2021. Jääkiekkofanit ovat eläneet tätä poikkeusaikaa yhtä kauan kuin kaikki muutkin ja nyt on enää pienen kulman takana, kun Tappara palaa takaisin tositoimiin Hakametsän pyhättöön. Vielä tähän on matkaa kymmenen päivää, maltti on valttia. Pelipäivistä kiimaisin - torstai - avaa Tapparan kotiottelut. Onneksi jääkiekkokauden alkua ei tarvitse odottaa enää edes tuota vaan homma starttaa jo perjantaina Hämeenlinnassa. Samalla starttaa myös allekirjoittaneen viimeinen pätkä kesälomaa, joten taidanpa siirtyä terveysturvallisiin väijymisasemiin kohti Hämeenlinnaa.

Harjoittelut on nyt harjoiteltu ja Tappara on saanut kasan kovia, fyysisiä, tasokkaita & laadukkaita pelejä alle. Uskoni elää ja voi hyvin, koska Tappara on viimein ollut CHL:n tasolla & arvolla. Kaikki vaihdot on pelattu, virheitä on tehty, mutta ennen kaikkea peleistä jää mieleen loistava intensiteetti, pelin nopeus, panos & tuloksellisuus. Jos viime kaudella uimme porukalla syvissä vesissä ja kysyimme niitä elämän & kuoleman kysymyksiä joka toinen viikko miksi minä kannatan Tapparaa niin uudistuneen Tapparan vastaus on ollut väkevä. Yksi asia on puhua, toinen on toteuttaa ja tehdä.

Onko Tappara nopeampi kuin ennen? No aivan varmasti on. Pelissä on sähäkkyyttä ja intensiteettiä, jollaista en ole nähnyt Tampereella vuosiin.
Onko Tappara kamppailuvoimaisempi kuin ennen? No aivan varmasti on. Pelissä kamppaillaan erityisesti oman maalin edessä semmoisella vimmalla, että tuollaisesta voi jo vähän maksaakin.
Onko pelissä riittävästi vikaa, särmää & kehitettävää? No aivan varmasti on. Peli ei missään nimessä ole valmista ja kehitettävää riittää yllin kyllin, mutta siinä missä aiemmin mietin vakavissaan, saadaanko tuota ikinä lunastettua niin tällä hetkellä uskoni voi hyvin.

Lugano oli kova mittari. Vastustaja oli todella laadukas ja erityisesti heidän ykkösketjunsa oli paperillakin jotain aivan käsittämätöntä. Kausi on nuori, mutta on hienoa nähdä, että meidän Kuusela, Rauhala & Levtchi voivat tällaista orkesteria vastaan taistella vakuuttavasti. Tapparan suoritusta ei himmennä rahtuakaan se, että ulkopuolisen arvioin perusteella väitän, ettei Tappara ole samalla tavalla yhden miehen show kuin aikaisemmin. Jos kaikki ovat terveenä niin Tapparassa tulee pelaamaan kolmossentterinä monen muun joukkueen ykkössentterin tasoinen kaveri. Tarkoittaako tämä mitään? Ei välttämättä, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että valmennuksella on suoraan sanoen liikaakin vaihtoehtoja. Itse pidän vahvan joukkueen merkkinä aina sitä, ettei joukkue ole pelkästään yhden yksilön varassa vaan potentiaalia ja laajuutta löytyy joka sektorilta.

Vapise Hämeenlinna, vieraat ovat valmiina

CHL:n kautta kotoisempiin maisemiin. Perjantaina Tapparaa odottaa HPK:n lämmin syleily Hämeenlinnassa. Voi olla, että tiedossa on Hämeenlinnaan ainakin rahallisesti hyvä ilta, koska vierasjoukkue ja suhteellinen läheisyys paalupaikalle tuskin jättävät ketään kylmäksi (ja saattaa myös kannustaa saapumaan paikalle). Jotenkin nähdyn perusteella haluan uskoa, että Tappara ei tällä kertaa tule kauden alussa katselemaan, mitä upeaa HPK on saanut kesän aikana aikaiseksi vaan tuleekin esittelemään, miten valmista meillä on.

Ylpeys kulkee lankeemuksen edellä, joten onkin mielenkiintoista, jos pääsee tämän uhkaavan blogin jälkeen viikonloppuna korjailemaan sanomisiaan oikein urakalla. HPK tuskin on kuitenkaan valmis luovuttamaan pisteitä ilman taistelua Tampereelle, joten eiköhän kotijoukkuekin lyö parastaan pöytään. Kauden alun peleissä on aina yhtä mukavaa yrittää etsiä kulmaa, jolla peliä lähtee seurailemaan, mutta lopulta rullien pyöriminen johtaa aina lopulta siihen, ettei sitä oikeaa kulmaa ole.

Yhtä paljon HPK kuin Tapparakin on perjantaina upean & ainutlaatuisen kauden avauspelin edessä. Avauspeleissä ei usein ole ratkaistu yhtikäs mitään, mutta tamperelainen vaatimustaso huutaa kovempaa punaisella kuin vuosiin. Pelkästään loistavat CHL-esitykset eivät enää kannattajille riitä vaan muutoksen alleviivauksen täytyy jatkua Liigassa. Hämeenlinnassa on hyvä tukeutua vanhoihin klassikoihin, koska Tapparahan on perinteisesti tarjonnut syys- ja lokakuussa vastustajilleen lähinnä nautinnollisia ja helppoja pisteitä. On hyvä virittäytyä alkavaan liigakauteen muutoksena. Koronavirus muutti kaikkea, mutta toivottavasti Tapparalta löytyy dynamiikka, jolla surkeat syksyt alkavat kääntyä positiivisempaan suuntaan.

Paras palvelus, mitä kotijoukkue voi perjantaina vierailleen tehdä on, pitää peli mahdollisimman vaikeana. Uskon kuitenkin aidosti, että perjantaina Rinkelinmäen porteista astuu valmis & laadukas Tappara, joka ei ota askeltakaan taaksepäin. Eihän tästä enää puutu kuin oluet! Ja marraskuu.

Satunnaisia höpötyksiä aiheen ulkopuolelta

Vaikka olenkin monesta eri syystä jatkoaika.com suurkuluttaja tällä hetkellä niin on pakko oikein vielä täällä henkilökohtaisessa blogissakin hieman antaa sapiskaa. Kiekkokuluttaja on odottanut laadukasta kiekkojournalismia ja tulevaa kautta kuin janoinen koira vettä kuolaten, mutta mitä on sitten lopulta tältä harrastusmedialta saatu? Myönnettäköön, että tuo uusin "artikkeliksi" nimetty tekele, jossa käydään läpi Liigan tulevan kauden valmentajia on ehkä surkein suoritus, jonka olen nähnyt pitkään aikaan - ja sai myös meikäläiseltä ns. rillit huuruun.

Ja kyllä ei ole mikään salaisuus, että joskushan se provosointi artikkelissa onkin se tärkein tavoite. Jos kuitenkin tarkoitus oli julkistaa lista, jossa käsitellään ensi kauden Liigan valmentajien tasoa niin valmentajat ansaitsevat aika paljon enemmän kuin tuon. Olisi hyvä ainakin listata faktat siitä, millaisia meriittejä eri valmentajilla on takanaan ja millaisia meriittejä itse "artikkelissa" sitten lopulta vertaillaan. Sitä kutsutaan uskottavuudeksi & laadukkaan työn merkki on se, kun joku ulkopuolinen henkilö voi arvioida samoin perustein suunnilleen samalla tavalla.

Ja ei, en tarkoita, etteikö mielipiteillä olisi jatkoajan artikkeleissa paikkaansa. Jääkiekossa on pitkälti kyse tunteista ja mielipiteistä, mutta juuri valmentajat ovat todella tärkeässä osassa muutoksessa. Artikkeliin on saatu löyhä viittaus alkuun siihen, että tulevaisuuden valmentajat ajavat ns. kehärääkin ohitse. Hieno juttu hei, mutta tuollainen huutaa eittämättä jotain perustelua tekstiin, miksi näin on. Olisihan mahtavaa, jos voisin vain Tapparafanin ominaisuudessa huudella, mutta jokainen lukija ansaitsee enemmän laatua jutuilta kuin tämä yläastelaisen äidinkielen essee.

Lyön kovan virtuaaliseen haasteen täältä, joten olkaahan kilttejä ja julkistakaa uusi artikkeli. Luen mielelläni, miksi Pekka Virta pieksee Jussi Tapolan, mutta haluan kuulla siihen jotain muuta kuin sen, että Jussi haukkui ja joku kuuli. Pelitapa on sellainen meri, että tuosta merestä voi argumentoida todella kauankin ja yksilöiden kehityksen ohella se on yksi tärkeimpiä asioita valmennuksen näkökulmasta. Voisi siis tällä perusteella luulla, että Ville Peltonen on toimittajan silmin kokenut ja tehnyt Sveitsissä jotain mestaruutta suurempaa, kun sillä astellaan ilman yhtäkään näyttöä suoraan top 5:n valmentajaksi tähän Liigaan. Viimeksi kun katsoin NLA ei ollut ihan näin paljoa meitä edellä.

Kuvan lähde: https://www.jatkoaika.com/LIIGA/Otteluraportti/Tappara-JYP/Tappara-murskasi-JYPin-Kristian-Kuusela-liekehti-uransa-400-sy%C3%B6tt%C3%B6pisteen/227608



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tappara viihdyttää kotiin asti

Tammikuu on Tapparan On surullista, että maailman tilanne on ajanut jääkiekkosarjat jälleen yleisöttömään kurjuuteen. Vaikka elämmekin sydän...